Какво е F-stop

Featured
Hits: 177

Като начинаещ фотограф може би сте чували за такива термини като f-stop или f-номер и се питате какво всъщност означават. В тази статия ще се потопим подробно в тях и ще говорим как да ги използвате за вашата фотография.

fstop

Разбирането на f-stop-овете е важно, за да се създадат зашеметяващи снимки като тази.

 

Защо блендата е важна

Както вече дефинирахме, блендата е основно дупка в обектива на вашия фотоапарат, която позволява пропускането на светлина. Това не е особено сложна тема, но помага на първо място да имате добра ментална концепция на остриетата на блендата .

Да, остриетата на блендата , които в оптиката са известни още като диафрагмата .

Погледнете вътре в обектива на вашата камера. Ако светите светлина под правилния ъгъл, ще видите нещо, което изглежда така:

aperture

Тези остриета образуват малка дупка, почти кръгла форма - отворът ви. Те също могат да се отварят и затварят, променяйки размера на блендата.

Това е важно! Често ще чуете други фотографи да говорят за големи срещу малки отвори. Те ще ви кажат да „свиете“ (затворете) или „отворите“ (разширите) остриетата на блендата за конкретна снимка.

Както бихте очаквали, има разлики между снимки, направени с голяма бленда, в сравнение с снимки, направени с малка бленда. Размерът на блендата оказва пряко влияние върху яркостта на снимката, като по-големите бленди пускат повече светлина в сензора спрямо по-малките. Това обаче не е единственото нещо, на което влияе  блендата.

Другото по-важно въздействие е  дълбочината във вашите снимки: Например, двете илюстрации по-долу имат различна дълбочина на полето, в зависимост от размера на блендата:

depht

Настройката на блендата е един от най-добрите инструменти, които имате за заснемане на правилните изображения. Можете да го коригирате, като въведете режим на приоритет на блендата на вашия фотоапарат или ръчен режим, като и двата ви дават възможност да избирате каквато и да е диафрагма.

Преди да го изпробвате обаче, има няколко други неща, които може би искате да знаете.

Какво е F-Stop?

F-stop , която е известна също като F-number, е съотношението на Фокусното разстояние към диаметъра на обектива. Ако не сте разбрали това, не се притеснявайте, защото за начинаещите има много по-лесно обяснение. На много прост език f-stop е числото, което камерата ви показва, когато промените размера на блендата.

Може би сте виждали това в камерата си и преди. На LCD екрана или визьора на камерата ви f-stop изглежда така: f / 2.8, f / 4, f / 5.6, f / 8, f / 11 и т.н. Понякога тя ще бъде показана без наклонена черта между f2.8 или с главна буква „F“ отпред като F2.8, което означава точно същото като f / 2.8. 

Rate this article 4 Votes
Tagged under: Обекти Хора
E

Emo

  • Male
Rate this article 4 Votes

Related Articles