Спортна Фотография

Hits: 204

Фотографирането на спортни събития предлага голям брой творчески възможности и е страхотна възможност да опитате някои от режимите и функциите на фотоапарата си, които може да не сте използвали преди.

 

1. Открийте различен ъгъл

По спортни събития повечето фотографи снимат от един и същи ъгъл, така че помислете как да откроите своите снимки. Може би можете да легнете на земята и да снимате от нисък ъгъл? Или снимайте играчите в симетрична композиция някъде отвисоко? Често снимането отстрани на игрището е по-добре, отколкото зад вратата.

2. Задайте режим за серия от снимки

През повечето от времето ще снимате единични снимки, но когато снимате динамични спортове, като ръгби или футбол, искате най-добрата възможност, за да заснемете най-драматичните моменти. Затова спортните фотографи снимат в режими на серия от снимки.

За да активирате режима, отворете менюто „Методи на снимане“. Понякога има селектор върху горния панел на фотоапарата, който ви дава директен контрол – иначе ще откриете методите на снимане в менюто на фотоапарата. Режимът за единични снимки е обозначен върху селектора като единичен правоъгълник, а серията от снимки като няколко правоъгълника.

Повечето фотоапарати ще могат да заснемат от 5 до 12 кадъра в секунда, когато са в режим на серия от снимки. Това ви позволява накрая да преглеждате снимките си и да откриете онази, която улавя точно момента, например когато вратарят спасява драматично гол.

 

3. Използвайте автоматичен баланс на бялото

Автоматичният баланс на бялото на фотоапарата ви се справя чудесно с пресъздаването на правилните тонове и цветове. Когато снимате спорт през деня или през нощта, е най-добре да използвате функцията AWB и да оставите фотоапарата автоматично да се настрои към промяната на светлината. Използването на функцията AWB ви позволява да се концентрирате върху композицията и очакването на важни моменти. За да активирате функцията за автоматичен баланс на бялото, обикновено има бутон WB на гърба на фотоапарата или на неговия LCD екран (ако е сензорен). Като го натиснете, ще можете да превъртате циклично настройките.
 
 
4. Снимайте в JPEG формат
 
Често се казва на фотографите да снимат във формат RAW или JPEG + RAW, но в спортната фотография това практическо правило често се игнорира. Много фотографи, които използват режима за серия от снимки (по-точно фотожурналисти, спортни фотографи и фотографи на дива природа), снимат във формат JPEG, защото фотоапаратът обикновено заснема повече кадри в секунда във формат JPEG, отколкото във формат RAW.


RAW файловете са по-големи и съдържат повече данни и в някои случаи освобождаването на буферната памет на някои фотоапарати отнема повече време. JPEG файловете са по-малки, което означава, че фотоапаратът може да ги записва в картата памет по-бързо и да улавя повече моменти. Има вероятност фотоапаратът да снима в JPEG формат по подразбиране, така че няма да има нужда да променяте това и сте готови да действате.

Дори когато заснемате серия от снимки във формат JPEG, снимайте кратки последователности от снимки – натискайте спусъка за една или две секунди и го освобождавайте. Ако го задържите натиснат прекалено дълго, буферната памет ще се запълни и ще намали честотата на серията от снимки.

5. Не гледайте само играчите

Специалното чувство да си на мач не се отнася само за моментите, в които играта е във вихъра си.

Опитайте се да насочите фотоапарата към публиката, за да заснемете огрени от надежда лица и творчески облекла, или приближете чрез вариото неспокойните лица на играчите или ръцете им, прегърнали се един друг, точно преди играта да започне.

6. Използвайте режима "Следящ AF" или проследяване на обект

Вашият фотоапарат се доставя с фабрична настройка за AF режим "AF при единичен кадър" и повечето фотографи остават с тази настройка. Но когато снимате движещи се обекти на терена, ще трябва да превключите към режима "Следящ AF".


Обикновено фотоапаратът предлага възможност за директно превключване на AF режима – физически бутон на гърба на фотоапарата или опция на сензорния екран.

Режимът "Следящ AF", познат и като непрекъснато автоматично фокусиране, ще продължи да фокусира с избраната AF точка, докато държите спусъка натиснат наполовина. Това е много удобно за спортна фотография, защото можете да фокусирате точки, където очаквате, че ще се случи действието – например около вратата – и да чакате моментът да се случи.

Режимът за AF проследяване доразвива тази идея. В режима на проследяване просто докосвате AF точката на вашия LCD екран (ако фотоапаратът ви има сензорен екран) или натискате спусъка наполовина, за да заключите фокуса върху обекта, след което AF точката ще се мести с обекта (ще го следи), докато той се движи в кадъра. Това е чудесно за следене на действието на претъпкано игрище.


7. „Замразете“ действието с висока скорост на затвора

Целта на всеки спортен фотограф е да „замрази“ действието в драматични моменти и единственият начин за това е да се снима с високи скорости на затвора. Желателно е да снимате със скорост на затвора от около 1/1000 сек., но определено не по-ниска от 1/500 сек.


Един добър начин да постигнете тези скорости на затвора е да използвате програматора на фотоапарата и да превключите към режим „Приоритет на скорост“ (Tv). Той ви позволява да зададете желаната скорост на затвора и фотоапаратът ще настрои съответно отвора на диафрагмата и ISO чувствителността, за да гарантира тази скорост.

 

Rate this article 4 Votes
Tagged under: Спорт
E

Emo

  • Male
Rate this article 4 Votes